BLUDNÝ KRUH NÍZKÉHO SEBEVĚDOMÍ

27.10.2015 20:48

Mnoho lidí je přesvědčených, že sebevědomí je jejich hendikep, a že je to jejich vlastnost,  se kterou se musí naučit bojovat.

Jsou přesvědčeni že:

  • se musí naučit mít sebe rádi ……i když se nesnáší
  • musí se snažit být dokonalí …….přestože se snaží celý život, ještě stále nejsou dost
  • musí se naučit říkat NE……….. a stále dělají příliš pro druhé a málo nebo nic pro sebe
  • musí si více věřit......................a znovu radši couvnou před cílem
  • a mnoho dalších variant toho, co vám na sobě vadí a snažíte se to potlačit, popřít, ignorovat...

Možná vám něco z toho připadá podvědomé? Možná už na sobě takto pracujete několik let a stále jste tam, kde jste začali?  Víme proč!  Točíte se stále ve svém bludném kruhu nízkého sebevědomí.

Už samotné přesvědčení, že se musím snažit mít vyšší sebevědomí, svádí z cesty skutečného řešení problému. Je to stejné, jako byste byli přivázáni gumou ke kameni a stále se snažili dojít do svého cíle. Guma vás chvíli nechá jít vaším směrem, ale v určitý moment vás opět stáhne zpět na místo odkud jste vyšli. To je ten momen, kdy si myslíte, že už jste to zvládli a náhle se vynoří situace, ve které se opět projeví váš problém se sebevědomím. 

Proč se snažit mít vyšší sebevědomí míjí účinkem? 

Protože neřešíte příčinu; ten kámen a gumu, co vás spoutaly a co vás zároveň drží ve vašem bludném kruhu nízkého sebevědomí.  Není to ani zkouška toho zda jste to zvládli nebo trest nebo vaše neschopnost!  Je to neznalost skutečné příčiny problému se sebevědomím a také nemáte správný nástroj na jeho řešení. Naštěstí znám řešení, vím o správném nástroji a prozradím vám to :-)

 

Jaké je tedy řešení?

1) přestat bojovat

Boj se svými pocity nelze vyhrát. Lze je účinně rozpustit metodou EFT, ale nelze je potlačovat nebo se tvářit že je nemáte. Dříve nebo později vás boj vyčerpá, negativní emoce se projeví v těle a onemocněním buněk. Pocity lze jen přijmout a nechat je jít a k tomu je EFT skvělý nástroj.

 

2) přestat se snažit o vyšší sebevědomí

Snažit se být jinde, než kde jste, bez uvolnění příčin proč tam jste, je boj s větrnými mlýny. Vysiluje a nemá smysl ani žádoucí výsledek.

 

Podívejme se na bludný kruh nízkého sebevědomí z  pohledu Energetické psychologie a EFT,  uvedeme si to na příkladu:

Na začátku, někdy v dětství nebo i později nám někdo řekne, když se nám zrovna něco nepodaří nejlíp, že jsme nešikovní. A my jim uvěříme. I když se nám dosud dařilo dost věcí, teď právě v tento jeden moment uvěříme tomu , že jsme nešikovní. A začneme s tím v sobě žít, žačneme být méně sebevědomí. Začneme si to i sami sobě říkat, když máme jít vykonat něco nového, že my nejsme až tak šikovní. Budeme už dopředu od sebe očekávat neúspěch, jsme přece nešikovní a tak jsme si úspěšně vytvořili negativní očekávání.

Přece jen musím být opatrný, abych to nezkazil, raději to nebudu přehánět. Kdo nic nedělá, nic nezkazí! Z malého úsilí a malé sebedůvěry se dočkáme pocitu selhání. Možná byl v tuto chvíli někdo rychlejší, chytřejší, atraktivnější než já. A nejrozšířenější způsob jak selhání ospravedlnit je začít obviňovat sám sebe, ze své neschoponosti, nešikovnosti. Tím se utvrdíme v tom, co bylo na začátku: ještě více jsme nešikovní, ještě více jsme si prohloubili své nízké sebevědomí a jsme připraveni vydat se znovu na další kolo…

A jste-li dost rychlí, zvládnete i více kol během jednoho dne…

 

Problém se sebevědomím, jak jste si mohli všimnout na příkladu, začal negativní myšlenkou o sobě, kterou potvrdil i nepříjemný pocit ze sebe „jsem nešikovný“.

 

Problém se sebevědomím opravdu spočívá pouze v tom, jaké myšlenky, přesvědčení a emoce sami vůči sobě držíte ve své mysli a ve svém energeticko-emočním systému.  Skutečné řešení je najít co sobě máte za zlé, v čem sami sebe srážíte, jak sebe nemáte rádi, co vám brání řici NE přehnaným nárokům ostatních a použít techniku EFT na jejich rozpuštění.

 

NEMUSÍTE SE UČIT MÍT VYŠŠÍ SEBEVĚDOMÍ, 

STAČÍ ODSTRANIT TO, CO VÁM JEJ SNIŽUJE!

 

Nemusíte se učit mít sebe rádi nebo se snažit dosáhnout dokonalosti, stejně by vás to stále házelo zpět k vašemu kameni. Když odstraníte z vaší mysli a z vašeho systému to, co vám brání ve vaší lásce k sobě, ve vašem sebepřijetí a ocenění, kámen i guma zmizí a vy se nebudete muset o nic snažit. Budete se mít rádi bez podmínek. Budete přijímat sami sebe a vážit si sebe jen tak, bez důvodů a bez podmínek.

Jste skvělé bytosti, jen jste na to zapomněli a teď o sobě pochybujete. Opravdu i toto pochybování můžete změnit a být opět sami sebou!

 

Chcete se přestat doživotně snažit a chcete se cítit sebevědomě?

Začněte ťukat na to, co vám na sobě vadí.

Např.

I přestože se nemám rád/a, i tak s tím jednou můžu začít….

I přestože jsem nešikovná/ý, i tak se můžu mít rád/a a přijmout se…..

I přestože cítím vinu, i tak se můžu mít rád/a a přijmout se…..

 

A kdybyste chtěli urychlit svou cestu ke svému přirozenému sebevědomému já nebo si nevíte rady, co si říkat, jak ťukat, chcete se naučit EFT používat efektivněji s hlubším porozumněním sami sobě,  je tu nabídka na

Kurz EFT pro lepší SEBEVĚDOMÍ – informace ZDE



Autorka článku: Alice Bláhová (c) 27.10.2015

Šíření článku povoleno pouze jako celek s odkazem na tento web: www.eft-cb.cz a jménem autorky,  šíření částí článku povoleno není.