Kolik koleček je třeba udělat, když emoce mizí pomalu nebo se vrací?

15.05.2013 11:25

Jsou dva způsoby jak zpracovávat vracející se emoce nebo ty, které jdou velmi pomalu.

Důvodem proč se vrací nebo jdou velmi pomalu zťukat je, že zde přítomný psychologický reverz, nebo je zde něco, co vám nedovoluje tyto emoce uvolnit. Např. se chtějí na partnera zlobit, protože si myslí, že kdyby se přestali zlobit, partnerovi by to moc jednoduše prošlo a on by se příště zachoval stejně špatně. V takovém případě zlost na partnera opravdu odchází pomalu nebo se vrací.  Možnosti pro úlevu jsou:

1) ťukat klidně i 10, 20 kol a najednou se stane, že vám něco dojde a vy už budete moci vztek pustit

Gary Craig říká, že lze ťukat až i několik dní či týdnů jednu záležitost a naše podvědomí bude uvolňovat postupně všechny související negativní emoce. Důležité je vydržet.

2) rychlejší způsob je zjistit, co pod tou emocí, která neodchází nebo se vrací je. Např.mám vztek na učitelku, že mi dala špatnou známku, když jsem se neučil není moc účinné, protože pod tímto vztekem na učitelku je schován vztek na sebe, že jsem se neučil a pocit prohry, nezvládl jsem to ale nechci si to přiznat. Zde pomůže nejdříve odťukat vztek na sebe, že jsem se měl učit víc a pak možná zjistíte, že vztek na učitelku již není třeba vůbec ťukat, protože zmizel sám. Zde je však zapotřebí být k sobě upřímný a dovolit si vidět, co skutečně mi vadí. Často však začátečníci neví jak se zeptat aby zjistili, co leží pod neodbytnou emocí a chce to trošku praxe a sebepozorování.