NEMŮŽU MÍT VŠECHNO - jak tato myšlenka ničí náš úspěch?

17.09.2015 14:57
"Nemůžeš mít všechno"…

Může 1 myšlenka ovlivnit náš NEúspěch?

Myšlenka, která tvoří nejen váš NE-úspěch, ale také vaši NE-hodnotu, omezuje vaše sebevědomí a možnosti seberealizace. Jak je to možné a lze to změnit?

Slyšeli jste tuto větu od svých rodičů, vychovatelů, učitelů, partnera?

Možná vám v dětství něco nechtěli dovolit, co byste zrovna rádi dělali, měli. A tak zabránili vaší seberealizaci.

Anebo vám něco nevyšlo, jak jste chtěli, a rodiče v dobré víře, že zmírní vaše zklamání z neúspěchu, že vás tím lépe připraví na život,  pronesli zaklínací větu „NEMŮŽEŠ MÍT VŠECHNO“!

Vy jste ale v tu chvíli nechtěli všechno, vy jste chtěli jen to jedno, co bylo pro vás v tu chvíli hodnotné, zajímavé. Vyřčením této věty vás utvrdili v tom, že nemůžete mít to, co skutečně chcete. A vy jste nejen uvěřili, ale zároveň jste si vytvořili svou podvědomou strategii pro život. Ten, kdo je spíše rebel, se mohl rozhodnout, že zrovna ne a za každou cenu dosáhne svého. Ale ten, kdo je spíše hodný a poslušný, ten kdo myšlenku přijal jako fakt, udělal strategii nedosahování na své cíle.  

Ať už jste tuto větu uslyšeli z jakýchkoliv důvodů, pokud jste jí uvěřili a přijali ji jako vaší pravdu, vytvořili jste si ZÁKLAD podvědomého programu  PRO  NEÚSPĚCH. Pokud totiž této myšlence vaše podvědomí uvěřilo, začne se podle ní také chovat a my v různých situacích jednáme v souladu s tím, čemu věříme, i když to ani nemusí být pravda.

Člověk, který přijal myšlenku „nemůžeš mít všechno“ se pak  drží zpátky, místo aby jednal např. v zaměstnání se nesnaží o lepší pozici nebo zvýšení platu, ve vztazích se drží zpátky tím, že si neřekne o to, co by rád změnil nebo zlepšil,  nejde za svým cílem nebo za ním jde, ale brzy to vzdává či prožívá neúspěch a odmítnutí. A pak si sám sobě ještě potvrdí: vždyť nemůžu mít všechno!

Čím víckrát si potvrdíme, že nemůžeme mít všechno, tím více rozšiřujeme oblasti působení této myšlenky. Problém totiž je v její nekonkrétnosti. Jestliže nemůžu mít všechno, tak to platí stejně pro hezký partnerský vztah,  jako pro hojnost peněz nebo skvělou pracovní pozici či podnikání. Pokud si ji tedy často říkám a potvrzuji, brzy se může tato myšlenka rozšířit na více oblastí mého života, až se to bude týkat všeho a já si ani nedovolím po něčem hezkém toužit.

Jak poznám, že mám tuto myšlenku v mém podvědomí, že ovlivňuje můj NE-úspěch?

Způsobů je několik, ukážeme si 3 základní:

1) Možná sami tuto větu používáte nahlas nebo si ji alespoň myslíte v duchu, když byste se o něco  měli snažit a neuděláte to, když zažijete neúspěch,  případně když někdo jiný má to, co vy ne a vám to vadí.

 

2) Jestli vás tato myšlenka ovlivňuje podvědomě, poznáte snadno podle souhlasu. Stačí si jen uvědomit, zda s výrokem „Nemůžeš mít všechno“ souhlasí vaše mysl (No ano, vždyť je to jasné, že nemůžu mít všechno, to dá rozum!) anebo i když vaše mysl říká, že to není pravda a můžu mít všechno, pocity ve vašem těle přesto souhlasí a vaše tělo myšlenku „nemůžu mít všechno“ přijímá bez odporu, souzní s ní. 

 

3) Zažili jste vícekrát v životě, že se vám něco nepovedlo. Stanovíte si cíl a pak jej rovnou sami zavrhnete nebo vyrazíte za dosažením cíle, ale do cesty přichází překážky, ubývá chuť i snaha a stojí velké množství síly, abyste pokračovali a do cíle došli.

Pozor! Tento podvědomý program se nemusí spouštět u každého dosahování cíle, ale jen v některých oblastech. Můžete prožít např. v oblasti práce úspěchy, ale vztahy se nedaří. Naše podvědomí samo vyhodnotí podle svých nastavení, kterou oblast vašeho života zahrne v platnost myšlenky „nemůžeš mít všechno“ a pak se bude jako program spouštět pouze u specifických záležitostí.

 

JAK REAGUJE  VAŠE SEBEVĚDOMÍ NA TUTO MYŠLENKU?

Máte myšlenku „nemůžeš mít všechno“ ve svém systému? Našli jste se? To ještě není všechno!

Horší je, že jste neuvěřili jen této myšlence, ale vytvořili jste si o sobě zároveň i  OBRAZ toho, JACÍ  JSTE a také se podle toho k sobě i ostatním lidem chováte!

Když nemůžete mít všechno, jaký člověk dostává tuto informaci? Určitě ne ten, kdo je sebevědomý, hodnotný,  šikovný, schopný, správný, laskavý, moudrý, oblíbený, vítaný…..takže, jakými se cítíte být, když nemůžete mít všechno

Pravděpodobně to budou pocity ze sebe jako:  jsem špatná/ý, omezovaná/ý, ponížená/ý, neschopná/ý, moc chtivá/ý, nedovolím si nebo nezasloužím si úspěch….zde si můžete doplnit váš pocit ze sebe, váš obraz o sobě samém. A když jste si nyní našli, jakými se cítíte být, jak na to reaguje vaše sebevědomí? 

 

A JAK TO ZMĚNIT?

Pokud znáte alespoň základní schéma EFT procesu, můžete jej použít na jednotlivé pocity, které s vámi z článku rezonují, zde uvedu příklady:

I přestože nemůžu mít všechno, i tak se mám rád/a a přijímám se...

I přestože jsem asi špatný člověk, když nemůžu mít všechno, i tak se mám rád/a a přijímám se…

I přestože se cítím být omezovaná/ý, když nemůžu mít to, co chci, i tak se mám rád/a a přijímám se…

 

Cílem je, aby intenzita byla vždy na 0, tzn. že pro vás již NENÍ PRAVDA, že nemůžete mít všechno. Správně vyťukané téma poznáte podle toho, že se budete cítit svobodní a hodnotní k tomu, abyste mohli mít vše, co chcete.

 

Neznáte-li základy EFT, můžete si stáhnout EFT MANUÁL ZDARMA a po jeho přečtení  uvedené věty vyťukat.

 

NÁVRHY NA ŤUKÁNÍ

Zde ještě uvádím různé myšlenky a slova, co vám mohli říkat. Použít můžete každou řádku jednotlivě na celý EFT proces nebo  jen tu , která s vámi rezonuje.

Nemůžeš mít všechno

Ta věta co mi říkali: Nemůžeš mít všechno

Nemůžeš mít všechno, pamatuj si to

Já nemůžu mít všechno

Asi mají pravdu, když mi to říkají

Nemůžu mít všechno

Uvěřil/a jsem tomu, že nemůžu mít všechno

 

A je to skutečně pravda?

Opravdu nemůžu mít všechno?

Je to jejich myšlenka a já jí jen uvěřil/a

A teď už je to i má myšlenka

Nemůžu mít všechno

Můj neúspěch je toho důkazem

Je to fakt: já  nemůžu mít všechno

Nepotřebuji všechno, stačí, že mohu mít to, co chci!

 

Autorka článku i EFT návrhů: Alice Bláhová    EFT Centrum CB      (c) všechna práva vyhrazena