Ochrnul a uzdravil se - Kubyho metoda

14.11.2019 12:41

‚Uzdrav se sám napsáním scénáře tvého problému,‘ 

radí uznávaný režisér Clemens Kuby

Německý spisovatel a oceňovaný filmový režisér Clemens Kuby (72) dnes pořádá  workshopy mentálního léčení, o které je obrovský zájem.

Německý spisovatel, filmový režisér a expert na mentální léčení Clemens Kuby. | foto: Archiv Clemense Kubyho

JAK SE VŠE PŘIHODILO?

Spadl z patnáctimetrové výšky, rozdrtil si bederní obratel a zůstal ochrnutý.

Když po pádu ze střechy jako třicátník ochrnul, ani jeho tehdejší manželka neodhadla, jak zásadní převrat se v něm odehrává. Měsíce nechtěl s nikým mluvit. Vzdoroval všem lékařským závěrům. Po roce začal k velkému překvapení doktorů i rodiny zase chodit – to už ale jeho život jen pokračoval v nastolené radikální změně.

Kdo je šéfem tvého těla?“ ptá se  účastníků workshopů…

„Většina lidí hledá rady zvenčí, aby věděli, co je pro ně dobré a co ne. Ale kdo tě zná lépe než ty sám? Jakmile odevzdáš kompetenci někomu jinému, ztrácíš svou svobodu,“ je přesvědčen Kuby a vyslovuje tak v podstatě gró svého poznání.

 

JE TO OPRAVDU NÁHODA?

„Jestli je náhoda důvodem všeho, zapřemýšlejte nad tím, co to v širším měřítku univerza znamená. Pak se může stát, že Měsíc vypluje ze své dráhy, narazí do Země a řekne: Pardon, to byla náhoda,“ sahá Kuby analogicky po extrémních příkladech a spolu s ním se usmívá i sál pod vítkovickými vysokými pecemi. Jenže – náhoda neexistuje, říká. „Je to zákon příčiny a následku, který platí pro každého. Když je tvé tělo nemocné, má to příčinu, která ale nepochází ze dne, kdy sis vyslechl diagnózu. Stala se mnohem dříve. Pokud nerozumíš příčině, myslíš si, že jde o náhodu,“ směřuje ke vzniku toho, co člověk vnímá jako objektivní hmatatelnou realitu.

 

PROŽITEK BLÍZKÉ SRMTI A IGNORANT

Jako zásadní moment prozření pak popisuje cestu vrtulníkem do nemocnice, při níž se dostali do velmi silné bouře. Tehdy, uprostřed velkých turbulencí, se poprvé vyrovnal se smrtí. „Říkal jsem si: ‚Dobře, opouštím to všechno – ženu, děti, dům, psa, banku.‘ Všechno jsem pustil. Jenomže jsme letěli armádním vrtulníkem, který bouři ustál. Pomyslel jsem si: Panebože, slíbil jsem své duši, že to všechno opustím. Co teď budu dělat?“ líčí Clemens Kuby s tím, že paralýza mu dala dobrou výmluvu nevracet se zpátky do života, který znal - ale už nechtěl. Věděl, že jeho starý život skončil.

V nemocnici však zcela odmítal akceptovat diagnózu a fakt, že by měl skončit hendikepovaný. „Poslali ke mně psychologa a ten se mě snažil velmi silně přesvědčit, že svůj úděl vozíčkáře musím přijmout. Po dvou hodinách vztekle odešel a stěžoval si doktorům, že už se mnou nechce mluvit, protože jsem ignorant,“ směje se Kuby. Příliš nemluvil, jen hýbal očima. Musel se naučit velmi plytkému dýchání, protože jakýkoliv špatný nádech tlačil na jeho míchu.

 

NOVÝ ZAČÁTEK A DŮVĚRA V ŽIVOT

Když se dnes za minulostí ohlédne, říká, že bylo dobré nehodu prožít. „Dnes bych tu před vámi neseděl. Cítil jsem se trochu provinile, z oddělení, kde nás leželo šest, jsem po roce jediný odešel po svých. Doktoři se na mě chodili po skupinách dívat. Tehdy jsem ale svou metodu neznal, trvalo mi 23 let, než jsem porozuměl tomu, co se odehrávalo,“ popisuje, jak tehdy začal jeho zcela nový začátek. Věděl, že potřebuje najít necivilizované místo, kde lidé myslí jinak. Stanovil podmínky: bez bílé mouky, bez cukru, bez elektřiny, bez ulic, bez průmyslu. A odjel do Ladaku, kde se náhodně skamarádil s Dalajlámou. Pak procestoval 14 zemí po celém světě, aby viděl, jak se léčí lidé jinde, natočil nejen o samo-léčení mnoho filmů a v Německu posbíral nejvyšší filmová ocenění.

„Nikdy jsem neměl strach o peníze. Vždycky se někde objevily." Když jsem získal cenu, která je takovým německým Oscarem, přišel za mnou po vyhlášení neznámý člověk a šeptal: ‚Gratuluji vám k vašemu filmu, je skvělý! Těším se na něj.‘ Myslel jsem, že hovoří o mém vítězném snímku, ale on pokračoval: ‚Mám na mysli váš budoucí film! Dostal jste ten grant!’ Byl z komise, která rozhodovala o rozdělování financí. Ukázalo se, že z neznámého důvodu přišel doprostřed jednání porotců ministr financí – který s rozhodováním neměl nic společného – hodil doprostřed stolu scénář a řekl: ‚Tady ten film chci vidět na plátně.‘ Byl to právě můj scénář a vůbec nevím, jak se k němu dostal,“ popisuje Kuby způsob, jak se situace často samovolně vyvíjí.

 

KUBYHO METODA  ANEB  PŘEPIŠTE  FILMOVÝ SCÉNÁŘ

Clemens Kuby nabádá účastníky v sále, aby si napsali, co ve svém životě chtějí změnit. Důležitou roli hrají emoce, které u jednotlivých bodů na papíře člověk prožívá. „Pokud se pak zaměříte na nejstarší z problémů – říkejme jim třeba projekty - které vás trápí, je pravděpodobné, že vyřešíte i ty ostatní. Nejdůležitější je naučit se, jak nalézt příčinu. Tou je dřívější nevyřešený konflikt, který jsme přirozeně potlačili,“ říká do ticha. 

Stres podle něj může pocházet i z dětství. „Já říkám, že na šťastné dětství není nikdy pozdě. K tomu ale řekne naše racionální myšlení: blbost, minulost měnit nejde. Ale každý z nás má ještě pravou půlku mozku. A tam je intuice, která funguje v přítomnosti. A co je teď, dá se i teď změnit,“ míní na základě svých zkušeností Kuby. Pokud podle něj najdeme příčinu našeho současného problému v minulosti, je podstatné si ji představovat tak, jako by probíhala právě nyní.

„Vše, co si budete psát, pište v přítomném čase. Jen v přítomnosti totiž cítíme emoce. Náš mozek nedokáže rozlišit mezi realitou a fikcí. Stejně jako v kině, když pláčeme nad filmem, který je fikcí natočenou v minulosti. Proto říkám – přepište svůj problém a napište jej jako vlastní film s novým scénářem. Vypište se z toho, změňte ten příběh. Já sám píši alespoň třikrát týdně. Celý život točím filmy a tam panují stejné zákony jako v metodě uzdravení,“ loučí se Kuby.

 

ŽE JE VÁM TO POVĚDOMÉ? 

ANO!  Na osobních terapiích a na kurzech spolu nacházíme také vaše příčinné stresové události a pak rozpouštíme pomocí EFT/ FASTER EFT uložené emoce, negativní zápisy z vaší mysli i těla.

Stejně jako Clemens Kuby, i Faster EFT ví, že příčinou každého problému je konkrétní situace, ve které si člověk v sobě uloží silný emocionální stresující náboj a ten se pak promítá jak do těla (fyzické problémy), tak i do mysli (psychické problémy).

FASTER EFT učÍ:

  • Jak najít příčinnou situaci pomocí Faster EFT
  • Jak rozpustit všechen stres z prožité situace
  • Jak rozpustit bolest a vše, co jí podporuje
  • Jak přepsat v sobě, v prožitku scénář pro skutečné udzravení
  • Jak dodat sobě to, co mi chybí
  • Vyznat ve svých pocitech a naučit se s nimi pracovat v běžném životě
  • Uzdravovat sám/a sebe
  • A mnoho dalšího

CHCI SE PODÍVAT NA NABÍDKU FASTER EFT ZDE

 

 

 

Článek převzatý a lehce zkrácený. Celý naleznete zde:

Zdroj: https://www.lidovky.cz/lide/uzdrav-se-sam-napsanim-noveho-scenare-tveho-problemu-radil-uznavany-nemecky-reziser-a-spisovatel-cl.A190726_185514_lide_krev?